La Venus de Gavà.

En arribar al Museu de Gavà el recepcionista ja ens ha anunciat que tenien la venus de gira. És a una exposició a Madrid titulada El poder del pasado, així resa el rètol que hi ha al costat de l'estatueta que és una reproducció. No és la primera vegada que ens passa, un cop, al Museu de Cluny de París el tapís de la Dama de l'Unicorni era al Japó, què hi farem, les obres estrella es mouen pel món.

La Venus del Neolític té uns ulls com uns sols. Duu un penjoll que és una pinta, uns braçalets i la vulva en forma d'espiga invertida. 




Un altre element destacable que hem vist és la variscita, una pedra verda molt preuada pels antics habitants de Gavà, amb la qual feien joies. S'han trobat collars en tombes, cosa que fa pensar el valor social i econòmic que tenia. De fet s'ha trobat peces treballades de variscita en terres allunyades, com al Midi francès, i això porta a pensar en l'intercanvi dels productes amb altres societats. El treball de l'extracció de la variscita es feia en mines.




El museu ens fa reflexionar dels canvis del paisatge al pas dels temps. Veiem els testimonis de roques, minerals i altres elements que ens parlen d'un paisatge de fa milions d'anys.




Com una petjada, o un fòssil d'ammonit.







Un molí de pedra per obtenir la farina. Una resta d'aquells primers pobladors, que vivien ja de les collites sense abandonar la caça i la pesca. A la imatge de sota s'aprecia una xarxa i la closca d'un cargol amb un orifici que deuria servir com a instrument de so. 



Unes altres restes d'aquesta nova vida sedentària són les gerres. La troballa de sota és molt bonica, amb aquesta sanefa que sembla les onades. 





Molt curiosa la de baix, amb la representació de pits, una referència a la dona i a la fertilitat.



El museu té uns apartats dedicats a altres èpoques, com la romana. Els romans van trobar un terreny fèrtil per a instal·lar-se i construir les vil·les, cases de camp. A diferència dels poblats ibers, que solien ocupar turons o muntanyes, els romans s'estimaven més el pla. És fàcil d'imaginar com deurien d'apreciar aquestes terres amb el riu Llobregat i el mar. La mostra exhibeix una interessant col·lecció de monedes.



El museu de Gavà ens explica la riquesa del passat d'aquesta terra de maresma i horts del Baix Llobregat, com era el paisatge abans i la curiosa indústria al voltant del mineral de la variscita que va originar un intercanvi amb altres cultures. Una columna al final de la visita mostra els substrats de les èpoques i et fa pensar: cada època deixa les seves restes, què deixarem nosaltres? De segur que els arqueòlegs del futur hi trobaran un smartphone, com a mínim.

Comentaris

Entrades populars