El museu de Bertel Thorvaldsen.
El matí era fresc i solejat, seguíem gaudint del bon temps i aquella llum clara i l'aire fresc ens portaven cap a l'art neoclàssic de Bertel Thorvaldsen.
El seu museu està ubicat a Nybrogade, un passeig agradable amb terrasses i molta animació. Era dissabte i vam coincidir amb el mercat d'antiguitats que deuen organitzar aquest dia. Els passejants badaven sense cap mena de pressa. Vam mirar els gerros de colors, les ampolles antigues, tota mena d'andròmines... i un petit rellotge de bufet que vam estar a punt de comprar. Anava a l'hora i era molt elegant. Però vam pensar que se'ns podria fer malbé amb el viatge.
Vam entrar al museu de l'escultor danès Bertel Thorvaldsen. Un museu que atresora les seves obres i la seva col·lecció d'art clàssic. Thorvaldsen va tenir molt d'èxit en vida, es veu que al seu taller hi treballaven al voltant de quaranta artesans. Va fer un viatge a Roma, premiat per una beca, on engrandí el seu coneixement artístic de l'escultura clàssica. Hi ha una anècdota sobre aquesta anada a Roma, relacionada amb la seva admiració per l'art clàssic. Com que no es va registrar la data del seu naixement, ell va dir que aquell dia en què havia arribat a Roma significaria el seu aniversari romà.
El museu conserva obres monumentals, com els dotze apòstols o l'Hèrcules, i el que fascina més del seus amplis espais són les finestres solejades i la llum que entra a les estances i als llargs passadissos, que embelleixen d'aurèoles i d'ombres els gestos de les escultures, la major part de les quals representen herois clàssics, escultures que mostren molt de dramatisme, i ofereixen al visitant unes escenes tràgiques, pròpies d'aquests grans herois de la mitologia.
M'ha xocat molt notar una forta expressivitat en aquestes formes de marbre i és aquí on notem l'art d'un mestre, que sap mostrar a l'espectador la bellesa del gest i l'expressió viva de la voluntat dels seus personatges, la bellesa que surt del destí victoriós o tràgic dels herois.
Hi trobem un Jasó amb el velló d'or, exhibint el trofeu preuat, obra amb la qual guanyà un prestigi i fou molt elogiat per l'escultor Antonio Canova, del qual vam tenir l'honor de veure el seu Perseu a la Glyptotek.
Em van impactar els apòstols que hi havia en una sala, enormes figures que potser havien d'anar a una església i al final van quedar al museu.
També trobem homenatges a escriptors com Lord Byron, al costat d'una finestra, en actitud pensativa i a punt d'escriure.
La col·lecció d'art de Thorvaldsen, en la qual figuren antiguitats egípcies, gregues, etrusques i romanes, és magnífica. Deixa palès l'amor de l'artista per l'art precedent.També hi ha quadres de pintors danesos i noruecs dels segles XVIII i XIX, com l'obra de C.M. Dahl.
Al subsòl del museu hi ha esbossos i obres juvenils. També hi ha una exposició sobre les escultures de Thorvaldsen que podíem trobar per altres ciutats europees. Vam reconèixer el Lleó de Lucerna, que representava els soldats suïssos que van ajudar Lluïs XVI en la revolució francesa i van morir per França.
Thorvaldsen va demanar de passar l'eternitat a prop del seu art i fou enterrat al pati del seu museu, sota un llit de roses.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada