Beautiful Lille Havfrue.




Passa a passa cap a la feina, després d'haver-me pres el meu habitual cafè amb llet, recordava els esmorzars de l'hotel Astoria, amb la il·lusió que donava tot el que veuríem al llarg del dia... I recordava el matí que vam anar a veure la Lille Havfrue o la little marmaid, la sireneta. Encara sento l'atracció que irradiava el bronze del qual estava feta la seva bella figura, la malenconia que desprenia, tota la possible del conte de Hans Christian Andersen. La solitud i l'enyorança que senties en veure-la..., uns sentiments que comunica una obra d'art excepcional, eterna.



Vam passejar pel Kastellet abans d'arribar-hi. La bellesa del parc, on hi ha el molí més vell de Dinamarca, era un escenari perfecte per fer camí cap a la coneguda escultura. En aquest parc hi ha una caserna de la qual sortiren uns militars a fer maniobres. Deuria sortir d'aquí el príncep de la sireneta?...







Vam arribar al Langelinie, un passeig de voramar i al lluny ja vam endevinar l'atracció de l'ésser marí per la munió de turistes que s'hi aglutinaven.

Quan uns dies després vam anar a Roskilde per veure els vaixells víkings, a la catedral d'aquesta vila important vam conèixer les tres germanes de la sireneta. Això sí que va ser una sorpresa, no sabíem que tingués tres germanes. 

L'escultor danès Edvard Eriksen les va esculpir en el sarcòfag del rei Christian. Són tres figures al·legòriques. La figura de l'esquerra representa el record, la central, l'aflicció, i la de la dreta, l'amor. Aquestes tres dones se les coneix popularment com les germanes de la sirena. Edvard Eriksen va prendre com a model la seva dona per fer-les totes quatre.









La figura femenina ha estat inspiradora de moltes obres, en la bellesa dels seus cabells llargs, com vam veure també en un quadre de Lorenz Frolich a la Glyptotek de Copenhagen, en un oli dedicat a Mrs. Lina Frolich pentinant-se.



I embadalit contemplant la bellesa, recordava l'altra sirena, la nostra...Sabíeu que a Portbou també n'hi ha una?... Seguint el rastre d'Ulisses, descobrirem una sirena a cada port.








Comentaris

Entrades populars