Ramon Llull al CCCB.


Una exposició molt interessant la que podeu visitar al CCCB -Centre de Cultura Contemporània de Barcelona- sobre Ramon Llull. Comença l'exposició recorrent els episodis més importants de la seva vida, d'una forma molt gràfica, amb l'animació de les miniatures que decoraven els llibres a l'edat medieval.

Després ja comencem a veure obres importants de l'estudiós. A Llull se li han de reconèixer molts avenços en el camp de la ciència, la llengua i la religió.







Va ser el primer a utilitzar la llengua catalana per escriure sobre ciència, creant mots nous a partir dels ètims llatins. Va ser molt important el seu treball científic, que consistí, entre d'altres, en una classificació de la naturalesa a la manera d'Aristòtil. Llull creia que tots els elements de la natura estaven connectats, tots tenien una raó de ser per la proximitat a un altre de superior i d'aquesta manera establia una cadena que començava en una pedra del camí i acabava en el més superior, en Déu. Es tracta de la idea que en el més humil hi ha el més gran.







L'arbre és una representació d'aquesta connexió entre les parts de la natura.

De jove duia una vida cortesana, de la qual se li coneixen poemes de caire trobadoresc, però una crisi el convertí a la fe. Explica que en un somni se li aparegué tres vegades Jesucrist, i aquest li assenyalava el camí a seguir, allunyat del món festiu de la cort. Se n'anà una temporada d'ermità a la muntanya de Randa a Mallorca, on començà a idear el seu pla.

Els seus viatges a Tunísia per a convèncer mitjançant la raó, no pas amb la bíblia, que el cristianisme era la religió a seguir, el portà també a una intensa activitat en el camp lingüístic, ja que va crear unes escoles de llengües per tal que els joves aprenguessin l'àrab i poguessin emprendre els viatges a l'Àfrica.





Llull va ser una ment moderna, perquè va deixar la creença de banda i va creure en el raonament, en el diàleg entre cultures. El seu llegat cultural d'uns 255 volums i dels quals en tenim una mostra a l'exposició són un bon motiu per visitar el CCCB. En aquesta mostra es poden veure manifestacions d'artistes contemporanis interpretant o seguint l'estela del científic mallorquí. 

M'agrada molt aquesta cita seva, que tot seguit us deixo aquí:

"Quan sorgeixi una controvèrsia ja no hi haurà més necessitat de discussió entre dos filòsofs, de la que hi ha entre dos calculadors. N'hi haurà prou a agafar la ploma, asseure's a taula i dir-se l'un a l'altre: calculem!"

https://www.youtube.com/watch?v=t3SukkzNDdY


Comentaris

Entrades populars