La casa del sabater.




La casa en la societat medieval del segle XIII tenia una funció d'habitatge i de treball; també d'emmagatzematge d'aliments. Les cases grans solien guardar el bestiar, si els seus habitants eren ramaders; aquest bestiar, imaginem que es tractés de vaques, es convertia en una autèntica calefacció. Per això, sovint, si era gent bastant enriquida, aixecaven una casa amb un pis. A la planta baixa situaven el bestiar, i, a dalt, trobàvem la vivenda. L'escalfor dels animals pujava i garantia una calor natural. Quan venia el bon temps, el ramat sortia de l'estable i el pujaven a les muntanyes. 

També era molt important el graner, normalment situat a la part alta de la casa, on s'emmagatzemaven fruites i verdures i menjars conservats,com els productes que es salaven i es deixaven assecar de la carn del porc.

Si parlem de la casa urbana, trobarem la casa de la menestralia, entre d'altres, en què la vivenda es dividia en planta baixa per al taller de l'artesà, l'obrador, i a dalt es situava la vivenda. Anem a imaginar-nos que entrem a cal sabater.

Només entrar trobarem l'obrador. Sovint el sabater treballava al mateix carrer, ja que els interiors eren foscs. Per tant, era normal que quan feia bo, traguessin una taula al carrer per fer la feina, l'espardenyera o taula de fer espardenyes. 




A dalt trobem un pis en voladís sobre el carrer, en què hi solia haver una cuina, un espai per coure els aliments, ho solien fer en petits fogonets. Al costat hi havia una cambra dormitori. Dalt podia aixecar-se un altre pis, que podia servir de graner, o, depenent de l'amplària de la casa, podia haver un terrat porxat.

Tenim notícia d'aquestes cases gràcies als documents notarials. En aquests es descriuen, tal i com fan avui, com eren les cases: les seves mides i els seus continguts, es feia un inventari dels utillatges. 

A Barcelona, hi ha una casa de la qual ja us en vaig parlar en un post anterior, davant de Santa Maria del Mar, que ens permet fer-nos una idea de com deurien ser aquestes cases. Cal imaginar-les amb parets de pedra i entramats de fusta. Recordo un viatge que vam fer fa uns anys, en el qual vam recórrer viles de la Bretanya, i on podíem gaudir de la contemplació d'aquest estil d'habitatge, la majoria d'època ben antiga. Les cases de la foto són de Covarrubias, a Burgos.




Comentaris

Entrades populars