El llibreter Warnars.



El quadre quedaria bé en una estança càlida, envoltada de llibres. En aquest, hi veiem una llibreria impremta del segle XVIII. Els personatges que hi surten i els seus gestos denoten tranquil·litat i, a la vegada, civilitat. Però el local també indica treball. Fixem-nos amb qui escriu en una taula a prop de la porta.

L'elit cultural d'Amsterdam es trobaven en aquest centre. El propietari, el senyor Warnars, era un reconegut llibreter, editor i impressor. S'hi observa a un costat i a l'altra de l'habitació unes grans llibreries plenes de volums fins dalt. En primer terme, al terra, s'apilen el que poden ser diaris. Tot resta dins d'una gran pulcritud. Un home dialoga amb els llibreters, esperant un encàrrec o fent una compra. Al fons es veu el carrer, la porta oberta, un cavall, un transeünt, moviment, la vida apressada de la ciutat. Però dins de les vidreres de quadres d'Amsterdam regna la calma, l'acolliment, el terme tan holandès del Geselligheid. 

El llenç ens diu una forma de vida en la qual el món de les idees és respectat i forma part del quotidià comerç del vell Amsterdam.

El seu autor és Johannes Jelgerhuis i el veiem al Rijksmuseum.

Comentaris

  1. Quim gràcies per donar-nos a conèixer aquesta obra, el seu autor i el museu que l'allotja. És interessant com a través d'una escena pots captar una mica del tarannà de la gent del nord, més tranquil que el nostre llatí

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars