Una catedral dels nous temps: l'Amsterdam Arena.



Vondelpark.

Plovia al Vondelpark i sentíem una humitat freda. Vam decidir entrar a un cafè. Tot prenent un latte, vaig agafar el Telegraph, un diari com els d'abans, d'aquells grans, recordava el nostre Brusi, amb un suplement esportiu grapat en l'interior. Vaig desplegar les seves pàgines per veure algunes fotos de la desfeta de l'Ajax davant del PSV, 1-3, no pas per llegir,esclar!, i vaig ensopegar amb la columna d'en Cruyff. En efecte, el gat vell ara viu a Amsterdam, cansat suposem de la política actual del Barça, però seguint amb ull crític les evolucions del seu equip natal.




Una tarda de la nostra estada vam visitar l'Amsterdam Arena. Volíem respirar la gespa on corre un equip que ha inspirat al Barça durant tants i tants anys en la línia del futbol total, en la idea que els davanters també ajuden en defensa, i els defenses ho fan en atac. L'equip juga unit. Ningú es sent sol en les assistències. La filosofia que va tornar al Barça en Frank Rijkaard, i després en Guardiola.

Ens van ensenyar l'estadi, una autèntica joia, una catedral dels temps moderns. Vam sortir a la gespa. Feia una tarda esplèndida i ens arribava l'olor d'herba acabada de segar. El camp era una preciosa catifa verda. El guia ens va convidar a seure en les butaques més cares de tot el camp, ben a prop del rectangle. Des d'allà gairebé podries escoltar les tàctiques dels entrenadors, o recomanar al Frank de Boer algun canvi. Es veu que aquells seients costen una morterada d'euros, uns 18000 a l'any.




El guia ens explicà que el sostre de l'estadi és corredís i es tanca en divuit minuts. S'entén que tinguin aquesta tecnologia donat el clima extrem del país. Plou molt, bé... a nosaltres ens estava plovent quasi cada dia, però, tot i així, reguen la gespa. 

Ens explicà que en aquest camp juga sempre l'Orange, la selecció, no sent gens estrany si recordem que als anys 90 l'Ajax va abastir la selecció amb els seus jugadors, en l'època de Van Gaal, quan aquest els va fer guanyar molts trofeus.

L'Ajax és l'equip holandès amb més títols de lliga, n'ha guanyat trenta-tres edicions, d'aquí que, a sobre del seu escut, dugui tres estrelles. Tres per cada deu títols guanyats.

Vam entrar a les dependències del club. Recorreguérem un passadís que duia als vestidors, on penjaven les fotos de les llegendes: Johan Cruyff, Johan Neeskens, Rinus Michels, Johnny Rep, Danny Blind, Patrick Kluivert, Ruud Krol, Frank Rijkaard, entre molts d'altres... Era molt emotiu veure aquells retrats en blanc i negre, sabent que a can Barça, el joc de l'Ajax significa molt, d'ençà que pels setanta, Rinus Michels féu venir Cruyff a la disciplina blaugrana. 

Aquí, en aquests vestidors, començà un empelt esportiu que ha donat grans èxits. Recordeu aquells anys en què en l'alineació del Barça sortien quatre o cinc noms holandesos?...Qui no ha sentit parlar d'aquella selecció mítica, la naranja mecánica, comandada per Cruyff?... Qui no recorda aquella final del mundial contra Alemanya...Els qui érem molt petits hem tingut l'oportunitat de viure-la amb vídeos.





Sens dubtes, ha existit una germanor entre Barça i Ajax. Fins i tot alguns jugadors catalans han trepitjat la gespa de l'Amsterdam Arena: Bojan KrciK, Oleguer Presas, Gabriel Garcia, Albert Luque...

Vam baixar també a la sala de premsa i vam jugar a ser entrenadors, asseient-nos davant dels micros i imaginant un Ricard Maxenchs dient allò de alguna pregunta més?...

Ens explicà el guia que l'Ajax té uns fans ultres que seuen al gol sud i que sovint cremen bengales. Hi ha un grup que duu banderes de David i d'Israel, en recordança que el club en el seu origen tenia el camp en un gueto i alguns dels seus presidents foren jueus. L'Ajax té el sobrenom dels Jueus.




Mirant les grades de l'estadi, en un sector de seients on es dibuixa el cap de l'heroi de la Ilíada, Ajax, hom pensa que aquest equip bé es mereix el seu nom. Com l'heroi que no demanà ajut als déus en les seves lluites i les guanyà totes, amb l'esforç i la perseverança, aquests valors són els que qualifiquen millor aquest equip que lluita cada any per aixecar la lliga.Esperem que aquest any millori el seu joc i que el gat vell somrigui.







Comentaris

  1. A Amsterdam tenen vàries esglésies: Oude Kerk, Nieuwe Kerk, Wester Kerk i, per descomptat, l'Arena Kerk

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars