Sweelinck, l'organista d'Amsterdam.

Oude Kerk de Delft.


La música és omnipresent als pobles i ciutats d'Holanda. De bon matí, el carilló de l'Oude Kerk ens despertava amb la seva melodia celestial. També a Alkmaar ens va sorprendre un carilló que tocava el Let it be dels Beatles i Raindrops keep fallin on my head de B.J.Thomas, aquesta darrera molt apropiada amb el que ens queia.

A l'Oude Kerk vam conèixer un dels grans músics holandesos, i diem un perquè probablement n'hi hagi més. Es tracta de l'organista Jan Pietersz Sweelinck (1562-1621). Aquest va fer famosa la vella església d'Amsterdam. Els diumenges, abans i després del servei, els amants de la música venien a escoltar-lo. Dels primers temps d'organista assistent fins a ser l'organista d'Amsterdam.


Oude Kerk d'Amsterdam.

Els puritans consideraven la seva música frívola, però els burgesos que comandaven l'església i els orgues pensaven de forma diferent; li donaren la llibertat de tocar. Sweelinck es convertí en el compositor holandès més reconegut dels seu temps, entre el Renaixement i el Barroc. Johann Sebastian Bach en va rebre la influència.

Sweelinck va tocar a l'Oude Kerk durant quaranta-quatre anys i hi fou enterrat quan morí, la seva tomba és darrere el cor, a la dreta.

Us poso un enllaç perquè pugueu assaborir la delícia d'aquesta música:


https://www.youtube.com/watch?v=YtNaKNZqc5s&list=RDYtNaKNZqc5s





Comentaris

  1. Gràcies per introduir-nos en la figura de Sweelinck i poder escoltar la seva Fantasia Chromatica.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars