Oude Kerk d'Amsterdam.




Les esglésies són centre de cultura. En el seus interiors tranquils van sumant-se manifestacions artístiques al llarg dels segles. Hi podem trobar peces de pintura, escultura, instruments musicals-els orgues-, i molta història. És el que hem trobat en la Oude Kerk, en ple centre del Barri Vermell d'Amsterdam. Curiosa combinació, la vida més exaltada i la calma espiritual.




La vella església, oude kerk, va ser construïda cap al 1500; en el seu interior hi ha moltes capelles i té un acoloriment provinent dels vitralls que la fan molt acollidora. 





La superfície del seu sostre és el més llarg d'Europa. Les construccions de fusta de l'església són de roure i van ser transportades a Amsterdam des d'Alemanya en vaixell.










La música ja ens avisava de la proximitat de la Oude Kerk. Ens hostatjàvem ben a prop, i cada mitja hora, em sembla, sonaven les campanes. M'he quedat amb el dubte de quina cançó deurien tocar. L'himne holandès, potser?... El temple, com ja he dit, es troba al cor d'Amsterdam, en la ciutat medieval. En el seu interior hi trobem 12.000 tombes, no és broma!, i al voltant de 2.500 làpides. Imagineu si hi ha història entre aquestes parets. Una de les tombes és la de la dona de Rembrandt, la Saskia. Hi ha més tombes de gent important com la de Hester Hooft, la noia que va respondre al requeriment de Casanova amb un Why my hand?, quan el galant li anava a fer un petó a la mà.

A la Baixa Edat Mitjana i en segles posteriors hi havia la poc higiènica idea de ser enterrat a dins de les esglésies. Els burgesos pagaven a l'església, i aquesta li era difícil dir que no a les compensacions econòmiques. Més tard va sortir una llei, al 1866, que prohibí aquests enterraments.

En el cor del temple vam trobar uns bancs plegables de fusta a sota dels quals hi havia gravades escenes frívoles i burlesques inspirades en l'ensenyament dels proverbis. 






Millor viatjar acompanyat.

Mires la riquesa i ja no hi és.

No miris de fer-te escoltar pel neci: trobarà nècies les teves paraules.

Comentaris

  1. Quan camines pels volts de l'Oude Kerk trobes els quartets de les treballadores de l'amor. Amb fluorescent vermell encès o no. La virtut i el pecat. Quan entres en aquesta església et transportes en el temps. És diàfana i, a la vegada, pesa sobre teu un respecte per les vides allà sepultades

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars