Obres d'art desaparegudes.




Probablement n'hi ha moltes al llarg de la història de l'art. Una que em va sobtar, pel que deuria tenir de voluminós i vistós, i tot i així va desaparèixer, és El segador de Joan Miró. 

Miró va representar un segador amb la falç a la mà, en clara referència a la lluita del poble català contra l'opressió. L'obra consistia en uns plafons molt grans i formava part de l'exposició de París de l'any 1937, al Pavelló de la República de Josep Lluís Sert. En aquells moments Espanya estava sumida en la guerra. L'obra de Miró compartia espai amb obres de gran importància, que explicaven la transcendència cultural de la república espanyola i la seva reivindicació en ple conflicte. Calia fer obrir els ulls al món des d'un irradiador com París per tal que hi hagués una reacció europea.

Com deia, acompanyaven l'obra de Miró peces com la Font de mercuri d'Alexander Calder o el Guernika de Picasso. A la font de Calder hi trobem el nom Almadén, les mines de mercuri que en aquells dies estaven sent assetjades per les tropes franquistes. El mercuri usat provenia d'aquestes mines.

L'obra de Miró va ser fotografiada, ara se'n conserven les imatges en blanc i negre. Es va desmuntar l'exposició, i ningú va tornar a veure els plafons que formaven El segador. Possiblement, una mà contrària al missatge que desprenia aquesta obra va prendre partit en la seva desaparició. El van amagar en algun lloc recòndit i fins avui continua amagat? Costa de creure. El van destruir? 

És xocant que no s'hagin fet investigacions sobre el tema. Del segur, però, que no és l'única obra important perduda. El segador porta setanta-set anys desaparegut, ens sorprendrà algun dia algú, un historiador o un investigador amb la bona nova de la seva troballa?...    

Comentaris

  1. Acabo de penjar aquest post al facebook, a veure si algú en pot donar una resposta. Penso que molt probablement va ser destruït, el suport no deuria haver aguantat el desmuntatge. Era una època massa convulsa per deixar-hi la crònica del que va passar, potser.

    ResponElimina
  2. Penso que "El segador" va ser destruit per tot el que significava de missatge de la història opressiva contra el poble català. És un enigma molt interessant. De fet tots ho són. Actualment seria una de les grans obres de la història de l'art.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars