Rosa de Figueres.




Miro les figures del pessebre i em vénen molts records. Mica en mica hem fet una col·lecció, amb el pas dels anys. Vam heretar una caixa amb figures molt antigues, aquestes no les posem, perquè es podrien trencar fàcilment. Les hem anat comprant a la Fira de Santa Llúcia, visita obligada cada any, i així  a figureta per any, ens hem anat fent la col·lecció de pastors. Algun cop hem anat amb la idea de comprar un personatge determinat, ens fa falta el pescador, o ens cal un rabadà...Però normalment, el motiu es fer una volta per l'ambient de la fira i comprar una figureta de fang amb l'ànima de ferro.

Les figures del naixement, però, les vam comprar a Figueres, a la botiga Rosa, un any que, pel pont de la constitució, vam pujar-hi i vam ensopegar amb la fira de Nadal que es celebrava a la plaça de l'Ajuntament. I allà, al carrer de la Jonquera, es troba la botiga Rosa.

Es tracta d'una botiga d'articles per la casa, artesans: plats de ceràmica, recipients de vidre, setrills, gerros, atuells de fusta per la cuina, morters, i elements decoratius. Apreciem un establiment en què encara es respira l'amor per les coses ben fetes i perdurables. L'estiu passat hi vam entrar, atrets per una figura de pedra de l'aparador, un monjo romànic amb espasa. Sempre m'ha fet pensar aquesta paradoxa dels templers. L'home de pau que es treia la sotana i sortia l'acer més cru. Es donava, sobretot, en els croats normands. Si llegiu Ivanhoe, el trobareu. 

El noi que ens va atendre ens va explicar que aquella es tractava d'una peça molt valuosa per la seva elaboració. El monjo en qüestió era un Sant Pau romànic fet als anys 60. L'artesà desfeia la pedra i la posava en un motlle. Després la polia i la cremava amb ozó.

A Rosa sempre ens han atès amb calma. Fent unes explicacions amables i acurades.

Poso el Sant Josep més a prop del bressol, que semblava que es desentengués. Sí, Rosa de Figueres és una botiga de tota la vida on podem trobar uns estris artesanals de llarga durada.

Comentaris

  1. És bonic aquest escrit, i l'elogi a aquesta botiga de Figueres. A més, ha de ser molt entretingut mirar els articles que tenen a la venda, i sempre és d'agraïr rebre una bona atenció. I quan menys ens ho esperem, rebrem fins i tot una lliçó d'història!

    ResponElimina
  2. Quim,
    És veritat, la botiga Rosa de Figueres és entranyable i "única en la seva espècie". També jo la conec. Es troba a l'entrada del carrer de la Jonquera amb la plaça de l'Ajuntament. El que abans era l'inici del barri de mal nom i mala fama d'aquesta ciutat; on hi havia les "dones de mala vida". Però la botiga Rosa de mala premsa res. Té uns articles de vidre d'una transparència increïble. Allà dins sembla com si el temps s'hagués aturat. De fet penso que així ha estat ja que fins i tot el dependent ho sembla.
    Petons

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars