Del Llibre del te i de vell.
Tenia moltes ganes de llegir el Llibre del te d' Okakura Karuzo. En una exposició de Tàpies, Des de l'interior, l'artista escrivia sobre aquest, i vaig pensar en la importància d'aquest llibre per descobrir alguns significats de l'obra de Tàpies, com la simplicitat de les coses importants.
En el llibre es parla de l'habitació del te, un lloc en el qual no existeix la simetria perquè els espais els ha de completar la imaginació de cada persona. Aquesta idea connecta la cerimònia del te amb el zennisme.
Parla també de l'economia, de l'ús raonable de les quantitats del te, de la disposició de cada element per prendre el te, que té a veure a com administrem el nostre entorn.
El llibre tenia unes ressonàncies per mi, perquè recordava que el pare el mencionava com un dels llibres que el van marcar en la seva educació autodidacta. En uns escrits memorístics en parlava i explicava com un mestre seu, en Ramon Muixí, que li va parlar del Kandinski, li va recomanar aquest llibre entre d'altres.
Desconec si hi ha hagut reedicions de l'obra, crec que sí, però em venia de gust llegir el vell llibre que va trobar el pare al mercat de Sant Antoni ara ja fa un munt d'anys.
I, finalment, el vaig localitzar a la biblioteca de casa seva i se'n va alegrar molt. Feia temps que ell també el volia rellegir, i estava content del meu interès.
Els diumenges el pare anava al mercat de Sant Antoni i trobava llibres de la República, en aquell català noucentista tan pulcre i auster. Els llibres editats per Llibreria Catalònia, que treien la col·lecció Univers. Una col·lecció valuosa, en la qual comptaven el Càndid de Voltaire, els Petits poemes en prosa de Baudelaire, o la Nit de Vincennes d'Alfred de Vigny, entre d'altres. La col·lecció la dirigia Carles Soldevila. En aquests llibres, entre les seves pàgines, esgrogueïdes, s'hi troben encara bitllets del tramvia. El viatge de tornada cap a la Trinitat, un cop li va subvencionar un passatger comprensiu, en veure que ho havia invertit tot en un paquet de llibres i el seu entusiasme per la cultura.
Històries com aquesta, demostra que hem rebut una educació basada en aprendre a donar valor a les coses. Molta gent de la meva generació (de la teva ja no tanta), i que som fills de pares que van crèixer durant la postguerra, varem pujar amb aquests valors. Crec que jo vaig llegir aquest mateix llibre fa molts anys.
ResponEliminaQuim,
ResponEliminaPracticar tot el ritual del te és bastant impensable perquè suposa una inversió de temps que, malauradament, no tenim amb aquesta vida tan accelerada que portem. De totes maneres, és bo saber que existeix aquesta joia de llibre i que el tenim a l'abast per llegir-lo.
Petons