Pantocràtor virtual.







L'altre dia vaig llegir al diari una notícia del tot emocionant. Els nous mestres de Taüll han tornat. Aquests estan treballant en el Pantocràtor més lluminós de la història. Ben aviat sorgirà de la tenebra, a Sant Climent de Taüll, el Pantocàtor que avui veiem al Museu Nacional d'Art de Catalunya, i no ha estat per un encanteri, tot i que ho sembla. Els nous mestres, com deia, treballant amb tanta dedicació com ho deurien fer els del XII, estan instal·lant el sistema de llums que projectaran el Maiestas Domini sobre la paret de l'absis de l'església. 

D'aquesta manera, les generacions futures seguiran gaudint in situ de la poderosa iconografia. Una obra d'art més que ha estat engolida pel misteri de la tecnologia. Ho tenim tot a l'abast, amb un toc de tecla i la llum.

Els especialistes van treure la còpia que es va instal·lar a l'absis el 1961, i a sota del guix han trobat nous fragments de l'obra original. 

Ben aviat podrem gaudir d'aquesta experiència tridimensional, caldrà pujar-hi!

Comentaris

  1. Estimat o estimada sargantana... aquesta proposta està molt bé, i potser m'hi apuntaré, però no pares atenció a la interessant proposta del post!.
    Crec que cal anar a Sant Climent a veure el resultat de l'invent. Pot estar bé, tot i ser una enganyifa tecnològica. Quin món, oi?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars