Quan el vent bufa en contra.
Victor Hugo va escriure que en obrir una escola es tancava una presó.
Encara no he vist el musical cinematogràfic d' Els miserables, però, poc abans de la seva estrena, vaig llegir la part de l'obra dedicada a Cosette. En el seu transcurs, Jean Valjean es preocupa perquè Cosette no perdi la seva educació i,malgrat les circumstàncies adverses, en la persecució de l'inspector Javert, procura que Cosette tingui calma i pugui llegir. Aquest moment tan entranyable de la lectura el veiem, per exemple, quan troben acollida en una rectoria, cap al final de la història.
Jean Valjean és el clàssic heroi que cerca una vida millor per als que l'envolten i lluita contra les injustícies. En la protecció que ofereix a la petita Cosette, es veu l'interès de Victor Hugo per l'efecte alliberador de l'alfabetització.
Un segle abans, a casa nostra, Baldiri Reixac escriu les Instruccions per a l'ensenyança de minyons, amb l'ànim valent de defensar una educació en la llengua materna de l'infant. Recordem que el Tractat de Nova Planta va suprimir les cinc universitats catalanes i s'iniciava un procés de canvi lingüístic polític. L'obra de Baldiri Reixac fou molt important, ja que reivindicava una necessitat en l'educació: la de construir uns bons fonaments per al pensament.
Dos escriptors d'èpoques diferents a favor de l'educació dels més desfavorits. N'hi va haver més i en seguiran havent, quan el vent bufa en contra.
El que és preocupant, és que encara avui dia ens sembli tant actual la preocupació de Victor Hugo o de Baldiri Reixac. Son preocupants les polítiques educatives dels governs i el desinterès de la majoria de la gent pels temes culturals. Aquells dos herois es procupaven de "formar" persones, de que amb el coneixement, arribessin a tenir una personalitat, a ser independents. Malauradament anem cap a una hogeneització molt perillosa. Això és còmode per als governants, perquè s'haurien doncs, de preocupar per fomentar la cultura?
ResponElimina