A recer del Romànic al cor del Raval.



Que curiós!  Que s'erigeixi enmig del Raval aquest monestir romànic! I és  l'únic que tenim a la ciutat. Conta la llegenda que un bon dia el comte de Barcelona va haver d'emprendre un llarg viatge i va deixar un home de confiança al càrrec del govern de la ciutat, el senyor de Bell-lloc. El temps passava sense novetats fins que un bon dia es va divisar a l'horitzó una nau molt gran. Quan ja era a prop, els guaites van avisar al governador: la bandera era del papat. Uns emissaris del papa venien a comprar uns cavalls.

El governador no va arribar a un bon acord amb aquells homes i s'esdevingué una confrontació no esperada. El governador, home avesat a la lluita, enfurit,es va ofendre molt per la manca d'entesa. Encegat, va treure un punyal i assassinà l'emissari. Horroritzat pel que havia fet, i molt penedit, fugí lluny de la ciutat i anà a amagar-se a l'interior d'una cova, a prop del mar. Allà hi romangué molts anys, fins que a la ciutat albiraren l'arribada d'una altra nau. Els viatgers eren dos misteriosos encaputxats que semblaven cavallers, pel seu caminar decidit i la seva gallardia. Però no duien armes. Eren Sant Pere i Sant Pau. Venien a demanar al governador reclòs que sortís de l'amagatall. El sant pare li comunicava el seu perdó. A canvi, però, hauria de complir amb una penitència: construir a la ciutat dos monestirs, un a cada banda de la ciutat. Així és com s'edificaren Sant Pau del Camp i Sant Pere de les Puel·les."

Quina història! Sí, són bregues d'un altre temps, fets barrejats amb llegendes, en què els homes cometies autèntiques barrabassades.



El claustre del monestir és un espai ple de pau, i pensar que som al mig del caos del Raval! Cal fixar-s'hi bé en els capitells, s'hi veuen moltes històries: elements naturals, caps humans i figures d'animals fantàstics.També, en sortir, és molt agradable atansar-se al jardí dels til·lers que hi ha just al darrere del monestir. La porta de l'església és preciosa, amb la figura de Crist que manté la mà dreta beneint. Fixeu-vos en els enigmàtics medallons amb creus, estels i elements de la cosmologia visigòtica.



El Raval, barri de contrastos i d'història, sobre el qual Jean Genet escrivia el seu Journal d'un voleur i Le Corbusier hi veia una ciutat futura, manté intacte una història medieval.


Comentaris

  1. Una bona invitació per anar a visitar aquestes dues esglesies romàniques! La història consola l'esperit en temps de crisi.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars